Novi Sad
03.07.2015.
06:00 > 09:23
Većina Novosađana ostavljanje bakšiša u restoranima smatra osnovnom kulturom, bez obzira na situaciju u novčaniku, pokazuje istraživanje portala 021.rs.
  • Neko

    20.08.2019 17:47
    Ne kaže se džaba da konobari od bakšiša žive. Plate su mizerne, ima dosta gostiju koji samo traže da se trči oko njih, neprijatnih ljudi, a konobar(ica) je možda zaista ljubazan(a) i trudi se. Zašto takvim ljudima ne dati bakšiš? Neki ljudi su primorani na taj posao jer se ne mogu zaposliti u struci, zašto ih odmah napadati kako nisu fakultetski obrazovani? Više je ljekara i pravnika sa kupljenom diplomom nego konobara bez nje...
  • Ronac

    03.07.2015 18:01
    Niko ne mora da ostavlja bakšiš kad već nije uračunat. Tako da bi ja kao konobar bio zadovoljan i sa 15 dinara na račun od 10 hiljada. Možda jeste malo frustrirajuće ali ja sam ih dobio bez razloga. To što sam ljubazan i uslužan je moj posao i radim ga zbog gazde koji mi to plaća da radim. Bakšiš mi je usput pa koliko bude.
  • RekoBihTiAliNecu

    03.07.2015 13:51
    zao mi je ali
    Nisam neko ko podrzava sistem baksisa
    jer, em sto nije regulisan zakonom
    em sto se to ne prijavljuje kao neka dobit poslodavca zato sto ide samo u ruke konobara/radnika
    sto meni vise dodje kao nezakonito
    ali da,slazem da se konobari slabo zaradjuju od svog rada pa im baksis uvek dobro dodje
    medjutim njih isplacuje poslodavac a ne osoba koja je dosla da popije kafu i slicno,pa ako konobar smatra da nije dovoljno isplacen,postoje drugi poslovi
    ta sama praksa mislim da dolazi iz amerike gde je tamo to uobicajeno ali da se takva praxa u evropskim drzavama ne primenjuje cesto ako se uzme u obzir cinjenica da se u nemackoj konobari ne exploatisu za 100e platu ko kod nas
    zao mi je but thats my two cents
  • E pa da vam

    03.07.2015 13:08
    kažem
    Ja uprkos krizi nisam godinama sela u kafanu na kafu, a kamoli bakšiš da ostavljam....
  • Novosadjan

    03.07.2015 10:57
    Baksis
    Baksis je vise deo kulture i postovanja nego negativnog uticaja na budzet!
  • Osoba M

    03.07.2015 10:27
    @Anonimus
    Da oprostite na izrazu, ali ne se*i gari. Sve sto dodje a ne zna srpski, krademo kao blesavi. Svi se ostrve na njih kao hijene ili kakvi lesinari.

    Od pica i hrane na ulicama koji za tih par dana porastu u ceni i do 3x, preko bezobraznih takstista koji rade po kursu 1dinar=1evro, pa za voznje od 300din naplate 300 evra, sve do vozaca autobusa koji autobusku kartu naplacuju 50-100dinara, sve dok kontrolor stoji pored njega, pa posle valjda podele to, ili sta vec rade.
  • 03.07.2015 09:58
    to je kultura
  • 03.07.2015 08:43
    Znaju exitovci vrlo dobro da baksis nije uracunat, samo se prave grbavi. Ovi sto nam dolaze su najgori oblik turista, a samo ovde ih smatramo bogovima, valjda zbog nekih svojih komplaksa.
  • dj

    03.07.2015 08:23
    U SAD se čaša vode podrazumeva, isto je i u većini zapadnih zemalja, a ne da molim konobara(icu) nekoliko puta da mi donese vodu uz kafu koja ništa ne košta. Njima je kao teško da nose čaše vode, e pa onda je bakšiš minimalan. Bakšiš je uračunat u SAD za grupe od 6 i više ljudi u visini od uglavnom 15%. U Nemačkoj se uglavnom zaokružuje na par € više u odnosu na račun jer taj koji uslužuje radi za platu. U americi je kultura da ostaviš bakšiš ako neko nešto radi za tebe, npr. konobar, frizer, automehaničar, vozač autobusa na dužim relacijama, u hotelu kada ti ponesu torbu ili dovezu auto iz garaže.
  • persona grata

    03.07.2015 08:11
    Prema urbanoj legendi,Bakšiš nije grad u Turskoj :)
  • konobarima

    03.07.2015 07:55
    baksis legalan?taksisti,frizeru,lekaru.
    politicaru,sudiji ilegalan?ali se radi...
  • 03.07.2015 07:27
    Ej cuj ovo iz teksta konobar kaze:Kad bih radio samo za dnevnicu ne bih zaradio okvirno 55 ooo din!!!!! Ej alo sefe sta si to ti umislio da si?????Sa osnovnom skolom!!!!!!Pa koliko gradjani sa visokom strucnom sprempom zaradjuju??? Iz principa ne dajem baksis ni konobarima ni taksistima!!!!!Jer su neljubazni i aroganti bez mnpgo kulture i ljubaznosti!

  • ja

    03.07.2015 07:07
    ma da
    "Tada se osećam kao da potcenjuje moj trud, navodi on, dodajući da je situacija tokom Egzita paradoksalna, jer većina stranaca misli da se kod nas bakšiš podrazumeva, pa ga ne ostave."

    Haha, pa samo je u Italiji uracunat baksis, u ostalim zemljama poput Britanije i Holandije nije. A Italijana bas i nema na Exitu.
  • Marko

    03.07.2015 05:58
    usluga
    Da su konobari u novom sadu usluzni kao u Bg onda bi bilo i opravdano da im se ostavi baksis a ovako radi posao za koji je placen. Ako im je malo ima ko hoce i za to malo da radi... jel meni neko na poslu da baksis jer sam uradio svoj posao kako treba...NE.

    da se razumemo ostavljam baksis redovno ali nekada mi je krivo sto dam baksis a konobar se ni ne zahvali nego samo ode....greska je sto oni misle da to njima pripada a nije tako, prima platu
  • konobar

    03.07.2015 02:09
    tako je
    Ono sto bih dodao, buduci da radim kao konobar, je da je vrlo interesantna cinjenica da oni koji imaju mnogo para ti nece ostaviti nista ili neki mali baksis (cast izuzecima), dok s druge strane od "sirotinje" dobijes najvise.
  • semtex

    03.07.2015 00:17
    baksa
    Stvar izbora je ostavljanje baksisa i normalno je da neko svojim radom zasluzuje i nagradu.Problem su poslodavci,500eur minimalac pa ko hoce da drzi firmu neka plati radnike cisto da ljudi ne moraju da cekaju hoce li se neko smilovati ili ne,bez obzira na vrstu delatnosti.
  • Igor

    02.07.2015 23:09
    Ukoliko vidim da se konobar trudi i sitnice kao pozdrav prilikom dolaska, sigurno cu ostaviti baksis. Isto se odnosi na kasir(k)e, frizerke. U isto vreme prosjacima nikad necu dati dinara.
  • DonJuan

    02.07.2015 22:56
    Uvek ostavljam baksis ukoliko sam zadovoljan uslugom. Medjutim, vecina konobara/konobarica u Novom Sadu ne da ne poseduje osnovne ljudske (naglasavam ljudske, da ni ne pricam o konobarskim) vestine, nego se ponasaju prema gostu kao da je dosao da im smeta i da on tu nesto izvoljeva ukoliko trazi da mu se uz kafu donese i casa vode npr. E takvi mi mnogo stede budzet, jer im ne ostavljam ni dinar.
  • Dule Pacov

    02.07.2015 22:55
    ...
    Meni ako se svidi konobarica ostavljam po 500 600 dinara bez problema
  • 02.07.2015 22:41
    cuj ovog, duri se jer nema baksis. druze, ti radis za platu a ostalo je dobra volja. knjigu u sake, pa nauci nesto pa neces konobarisati
  • Milan

    02.07.2015 21:20
    Bez namere da nipodastavam tekst
    Veoma zanimljiv tekst. Sto se mene tice, takodje gledam da zaokruzim cifru i u tom smislu ostavim baksis, naravno ukoliko sam zadovoljan uslugom.

    Ali iskreno, u zemlji korupcije koju vode plagijatori, keramicari, kondukteri, gde se u sred bela dana ubija premijer pa za predsednika bira onaj koji je pozivao na smrt istog, gde se ne ceni obrazovanje i najveci uspeh omladine je pobeci iz drzave, gde ta ista 'drzava' ne zna svoje granice i nema teritorijalni integritet a patriotizam podrazumeva otimanje od bednog i gladnog naroda, baksis odnosno da li je baksis uracunat u racun je tesko bitna tema o kojoj imamo pravo raspravljati, jer ona je detalj uredjenog drustva/drzave, a mi smo daleko od toga.
  • milijana

    02.07.2015 20:48
    Prijatelju da imaju vise od 10-15 din mozda bi i ostavljali vise,budi srecan sto si i toliko dobio.
  • 02.07.2015 20:46
    Niks poreza
    U Novom Sadu i poslednja beda koja jednom godišnje može da ode u ugostiteljki objekat ostavlja bakšiš.
    A posebno zadovoljstvo predstavlja saznanje da Republic of Serbia nema nikakvih saznanja, tragova ili PDV-a na taj ostavljeni bakšiš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna